Op het Candea College vinden we het belangrijk dat elke leerling de optimale ondersteuning krijgt. Voor leerlingen met een dyslexieverklaring zijn er een aantal voorzieningen mogelijk, namelijk:
1. Een verkorte toets of extra tijd bij toetsen
Leerlingen met dyslexie krijgen een verkorte toets of extra tijd bij toetsen (maximaal 15 minuten bij een toets tot en met 90 minuten). De docenten bepalen voor welke vorm wordt gekozen.
2. Aangepaste beoordeling spellingonderdelen
Voor alle talen geldt dat fouten in de toetsing van spelling (met uitzondering van grammatica en werkwoordspelling) minder zwaar worden gerekend. (Let op: voor de examenonderdelen geldt de wettelijke regel dat spelfouten voor alle leerlingen even zwaar tellen). Spelfouten in toetsonderdelen die geen betrekking hebben op spelling worden niet meegerekend.
3. Toetsen worden aangeboden in lettertype Arial, lettergrootte 12
Alle toetsen worden aangeleverd in lettertype Arial 12. Dit lettertype wordt ook gebruikt bij de examens. In de praktijk blijkt dat dit lettertype prima leesbaar is voor leerlingen met dyslexie.
4. Digitoetsing (ClaroRead-voorleessoftware en/of tekstverwerker)
Alle leerlingen met een dyslexieverklaring kunnen, indien gewenst, gebruik maken van digitoetsing: het gebruik van ClaroRead-voorleessoftware en/of een tekstverwerker bij toetsen. Hiervoor worden internetvrije laptops van school gebruikt. Tijdens toetsweken worden de toetsen in een computerlokaal gemaakt, in de andere gevallen worden de toetsen zoveel mogelijk in de klas gemaakt.
Let op: toetsonderdelen betreffende spelling worden in principe op papier gemaakt.
Let op: leerlingen moeten zelf voor een hoofdtelefoon of oortjes zorgen.
5. Dyslexiecoaching
Elke leerling met dyslexie krijgt een dyslexiecoach die de leerling helpt met vragen rond dyslexie. De dyslexiecoach is een remedial teacher of (ortho)pedagoog.
6. Studievaardigheidstraining
Eerstejaarsleerlingen met dyslexie krijgen aan het begin van het eerste leerjaar een studievaardigheidstraining aangeboden die speciaal gericht is op studeren met dyslexie.
7. Kijk-en luistertoetsen
Indien beschikbaar krijgen leerlingen met dyslexie bij kijk-en luistertoetsen de zogenaamde “dyslectische versie” aangeboden. Bij deze toetsen zit er meer tijd tussen deopgaven.
8. Voorleesondersteuning (school)boeken
Alle leerlingen die op school met ClaroRead-voorleessoftware werken kunnen gratis een thuisversie krijgen.
Verder kunnen ouder(s)/ verzorger(s) audio-boeken aanschaffen via www.dedicon.nl (schoolboeken) en www.passendlezen.nl (leesboeken).
9. Centraal Schriftelijk Examen
Bij de Centraal Schriftelijke Examens kunnen leerlingen met dyslexie gebruik maken van de volgende voorzieningen: extra tijd, voorleesondersteuning (ClaroRead), gebruik van een tekstverwerker (laptop) met spellingscorrector (waar toegestaan). Een aangepaste spellingbeoordeling is wettelijk niet toegestaan bij toetsen die deel uitmaken van het examenprogramma.
10. Dyslexieonderzoek
Bij voldoende aanwijzingen is er op Candea College tot en met het derde schooljaar een (voor)onderzoek naar dyslexie mogelijk. Candea College betaalt de kosten van het onderzoek. Aan de eventuele afgifte van een dyslexieverklaring zijn kosten verbonden die moeten worden voldaan door ouder(s)/ verzorger(s).
Tot slot
We doen vanzelfsprekend ons uiterste best om onze leerlingen op de juiste wijze te ondersteunen. Soms kunnen er zich overmachtssituaties voordoen (denk bijvoorbeeld aan stroom-en computerstoringen) waardoor we niet altijd de gewenste (digitale) ondersteuning kunnen bieden. Als zich zoiets voordoet zullen we per geval kijken hoe we daar het beste mee om kunnen gaan.