Mavo/Vmbo-gt
Candea.nl

Loopbaanleren: het werkt!

Een uiterst belangrijk onderdeel van het gt-onderwijs op het Candea College is ‘loopbaanleren’. Het houdt in dat je intensief wordt voorbereid op het kiezen van een sector in de bovenbouw en vervolgens een vervolgopleiding en een beroep.

Loopbaanleren begint in de brugklas. Via opdrachten en gesprekken word je gestimuleerd om na te denken over wat je kunt en wat je wilt. In leerjaar 2 doe je een interessetest en je kiest een sector voor in de bovenbouw (economie, landbouw, techniek of zorg & welzijn). In de bovenbouw wordt het loopbaanleren nog intensiever. In leerjaar 3 staan ‘loopbaanleren’ en ‘technologie’ op het programma. Ook is er een projectweek. Je gaat dan kijken bij opleidingen en je loopt stage bij bedrijven. Zo’n projectweek is er ook in leerjaar 4. Daarnaast worden open dagen bezocht en is er een beroepskeuzetest.

Het loopbaanleren is succesvol. Van de gt-leerlingen van het Candea College kiest nog maar zo’n 5 procent de verkeerde mbo-opleiding (landelijk circa 30 procent). We werken nauw samen met het mbo. Alle leerlingen worden be-sproken. We doen ook mee aan De Koninklijke Weg, een project dat eveneens een betere aansluiting op het mbo beoogt.